INFORMACE PRO RODIČE

Poslední dobou se stále častěji setkáváme s tím, že rodiče dětí často nevědí, co jejich dítě bude na našem táboře čekat, s čím mohou počítat a jak se vlastně k celému letnímu dětskému táboru postavit. Někteří posílají své dítě poprvé, najdou se tací, kteří sami nikdy netábořili, nekempovali a nejezdili na vodu.
Následující text jsem pojal formou odpovědí na otázky, které Vám, rodičům dítěte, pomohou si udělat ucelený obrázek o těch 14-ti dnech, na které s námi posíláte své děcko.

Kdo jsme ?

Jsme parta nadšenců sdružených v táborovém spolku RIKKI, kteří se již přes 20 let věnují dětem a pořádají letní dětské tábory. Naše táborová sestava, se kterou jezdíme v malých obměnách prakticky až dodnes, se poprvé sešla v roce 1991 na letním dětském táboře na Pasekách. V roce 1992 jsme poprvé vyjeli jako samostatná táborová parta pořádající letní dětský tábor v Lužických horách, tenkrát ještě pod hlavičkou společnosti Sindibád. Skupina nadšenců o 3 roky později založila samostatnou táborovou společnost RIKKI (dnešní spolek RIKKI) a od té doby se každé léto snažíme společnými silami připravit nevšední zážitky dětem a ulevit jim tak od všedních povinností školního roku. Nemáme stálé tábořiště, na které bychom jezdili rok co rok, putujeme po různých krajích a navštěvujeme pokaždé jiná místa. Ale to se ukázalo jako nesporná výhoda. Totiž děti, které s námi jezdí pravidelně každé léto, se podívají i do míst, kde nikdy nebyli a tábořiště jim nezevšední. Nyní naše občanské sdružení RIKKI v současné době čítá okolo 40 táborníků, ať se jedná o zasloužilé vedoucí, kteří táborům věnují přes 30 let, až po naše nejmladší členy, mnohdy stále studující instruktory.

Jak vypadají naše tábory ?

Tábory pořádáme pro maximální počet 40-ti dětí, ve věku 7-15 let. Děti jsou sdruženy do 3 až 4 smíšených oddílů tak, aby jednotlivé oddíly mohly vzájemně soupeřit o prvenství v celotáborové hře. Každý rok vyrážíme na jiné místo po republice, tato změna tábořišť má své opodstatnění: nadpoloviční většina dětí s námi jezdí opakovaně a jedno stabilní místo na táboření by jim zakrátko zevšednělo. Ale je tu i další významný fakt - tím, že se nemusíme starat o vlastní stálé tábořiště a udržovat jej, ale naopak si místa pro tábor pronajímáme, jsou nižší náklady na pořízení tábora a můžeme udržet cenu pro děti na přijatelné úrovni. Vybíráme si tábořiště spíše přírodního charakteru, tedy krytou kuchyň s jídelnou a pro ubytování dětí slouží stany s podsadou. Na táboře děti nemají k dispozici elektrické zásuvky, proto nemá smysl, aby si s sebou vozily cokoliv, co potřebuje 220 voltů. Jednou se nám stalo, že si slečna přivezla s sebou na louku fén a kulmu. Opravdu nebyly kam zapojit.

Jaká bude zábava na táboře ?

Nedílnou součástí snad každého tábora jsou táborové hry. Ani naše tábory nejsou výjimkou. Drtivá většina našich ner je koncipována tak, aby si je mohli zahrát všechny děti bez ohledu na věkovou kategorii, i když mohou v rámci jedné hry plnit rozdílné úkoly. Maximalizována je také bezpečnost hraní her. Prakticky se nestává, aby byly děti ponechány bez dozoru dospělé osoby. Protože jsme vzešli z turisticky zaměřené táborové společnosti (Sindibád c.k.), s oblibou pořádáme výlety do bližšího i vzdálenějšího okolí a často i vícedenní "puťáky" a rozdílnou délkou cesty pro menší a větší děti. Přespání na puťácích je řešeno hromadně, celotáborově, mnohdy na zajímavém místě (například jsme několikrát nocovali na hradě Landštejně).

Kdo se bude o mé dítě starat ?

Naše táborová společnost od svého založení klade důraz na naprostou spolehlivost veškerého personálu. Na naše tábory si nejezdí nikdo z vedoucích vydělat, náš tým je tedy složený z nadšenců, kteří se práci s dětmi chtějí věnovat a táborničení je jejich koníčkem. Oddíloví vedoucí a instruktoři procházejí každoročně proškolením od bezpečnosti práce až po legislativní stránky práce s dětmi. Za veškerý personál dále zodpovídá DUHA, sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi, která zároveň námi pořádané tábory zaštiťuje. Hlavní vedoucí našich táborů jsou úspěšnými absolventy odborného školení pro hlavní vedoucí akreditovaného Ministerstvem školství. Po celou dobu konání tábora je neustále k dispozici odborně způsobilý zdravotník, který také dohlíží na přípravu programu pro děti. Děti jsou pod neustálým dohledem personálu a při přípravě tábora a i v jeho průběhu se snažíme minimalizovat rizika případných úrazů nebo jiného zdravotního postižení.

Co je to celotáborová hra ?

Děti provází celým táborem hraný příběh, na který navazují soutěže, hry a nejrůznější úkoly, to nazýváme celotáborovou hrou. Celotáborová hra se nikdy v dalších letech neopakuje a každá je tedy originál. Na hře se podílí snad každý a každý přispěje svou troškou do mlýna, ať už je to námět, mapy či kostýmy a různé relikvie, bez kterých bychom se neobešli. Pro bandu lidiček tíhnoucích k J.R.Tolkienovi nedělalo problém vymyslet a zrealizovat několik celotáborových her blížících se k tomuto tématu. Členové ze skupiny historického šermu nás zásobují rekvizitami a kostýmy a tak se může z našeho snažení vyloupnout zcela středověká hra, nad kterou se baví jak děti, tak vedoucí. Nějak nám nepřirostly k srdci tábory ve stylu "Indiánského léta". Děti provází celým táborem hraný příběh, na který navazují soutěže, hry a nejrůznější úkoly. V průběhu tábora na malé táborníky čekají také mnohé výlety, vícedenní puťák, večery u ohně a kytary, a když počasí dovolí, možná i nějaká ta noc pod širákem.
V posledních letech se ovšem objevují určité nové adaptace, neboť hrdinové mečů a pík si také potřebují odpočinout. Takže jsme navštívili Staré Řecko, praotec Čech nám ukázal tu zemi, jež oplévala mlékem a strdím, porazili jsme téměř neporazitelného temného pána Thoraka, skupinka odvážných objevila tajemství starobylého kláštera a už víme, proč pračlověk o mobil přišel. Každá celotáborová hra má v sobě něco zvláštního. Snažíme se vyrábět poutavé zápletky, hledání pokladů za pomoci kusů map či rýžování zlata z potoka. Skvělým doplňkem jsou postavy takřka z pohádkového prostředí, které dodávají hře působivost a napětí a provází děti celým příběhěm.

Budou se děti bát při nočních bojovkách ?

Nejprve musím vysvětlit slovo „bojovka“. Bojovka je zažitý hovorový termín pro bojovou hru. V dnešní době je takto nazývána prakticky jakákoliv hra, která se nehraje v táboře nebo na hřišti. K bojovým hrám mají dnešní hry opravdu hodně daleko. A už vůbec nejsou bojové. Budeme tedy hry za setmění dále nazývat „noční hrou“. Noční hra může být přes pochod okolo tábora až po plnění nějakého úkolu, na který jednoduše není vidět. V nočních hrách se snažíme dětem ukázat, že není nutné se bát tmy a že je naprosto úžasné pozorovat usínající kraj, poslouchat zvuky noci a používat všechny tmou zostřené smysly. V noci se mísí napětí s očekáváním, které za slunečného dne nelze zažít. Menší děti nikdy nenecháváme v noci samotné. Jsou ve skupinách, kde si mohou okusit neopakovatelné chvíle dětské statečnosti. I když si děti užívají své nezapomenutelné noční zážitky, nejsou ponechány napospas sami. Vždy jsou v dohledu vedoucí, kteří dbají o jejich bezpečnost. Zde bych chtěl napsat ještě jednu myšlenku, kterou považujeme za neméně důležitou. Na našich nočních hrách totiž nikdy děti nestrašíme. Ono takové byť i drobné postrašení zcela jistě nadělá více škody než užitku a naprosto se mine svým účelem, o kterém jsem psal v prvních větách tohoto odstavce. Totiž, že se děti mají naučit nebát se noci.

Jak je to s poštou pro děti ?

Dopisy od rodičů jsou více než žádané a vítané. Zvláště pak potěší ty nejmenší děti, které na tábor jedou poprvé. Přál bych vám vidět rozzářené oči děcek, když se dozvědí, že pošta je tady. A pak ve chvílích volna se předhánějí, které dostalo na pohledu hezčího mazlíčka. Ale Všude je chleba o dvou kůrkách. Taková pošta dovede nejen potěšit, ale i zraňovat. Možná že teď napíšu pár vět, které se nemusí rodičům úplně líbit, tak budu psát co nejjemněji. Všichni chceme, aby se dítku na táboře líbilo a aby si těch 14 dní užilo v co nejlepší náladě a samozřejmě s co nejmenším steskem. Pošta, ať se již jedná o stránkový dopis nebo jen jednu větu na pohlednici, je takové dálkové pouto s domovem. Ten, kdo poštu čte, si vzpomene na své blízké a mělo by jej potěšit, že na měj jeho blízcí myslí. A možná se při čtení těch řádek i trošku zasteskne. Těch pár řádků by tedy nemělo ke stesku podněcovat. Měly by potěšit a podpořit. Jsem přesvědčen, že v dopisu by se nemělo objevit, jak moc se stýská právě vám, a jak moc se těšíte, až se spolu opět setkáte. Je sice samozřejmé, že se vám stýká a že se těšíte. Jen si myslím, že není potřeba, aby si jinak veselé a bezstarostné děcko po přečtení pošty šlo do stanu uronit pár slziček.

Jak dlouho trvá doručení pošty ?

Než se dostane pohled nebo dopis do rukou Vašeho dítěte, uplyne doba o jeden den delší, než je standardní doručovací doba České pošty, která činí klasicky 3 pracovní dny. Prodlení jednoho dne je způsobeno skutečností, že korespondence je uložena většinou na místní poště, odkud ji v pravidelných intervalech vyzvedáváme, a to může být až druhý den po jejím doručení. Na tomto místě bych chtěl napsat ještě jednu možnost, jak „poslat“ pohled nebo dopis na tábor tak, aby se objevil hned v první poště. Jednoduše nám korespondenci předáte u autobusu při odjezdu na tábor a my už se postaráme o to, aby byla „řádně doručena“. Nejen že se jedná o nejlevnější doručení pošty, ale potěší zejména nejmladší táborníky.

Proč je nutné správně vyplnit list účastníka ?

List účastníka slouží především ke sdělení zdravotního stavu Vašeho dítěte, jeho návyků a nebo případných odlišností. Tyto informace neshromažďujeme proto, abychom si z nich dělali nějaké statistiky nebo se je snažili jiným způsobem zneužít. Jsou určeny výhradně pro potřeby táborového zdravotníka a oddílového vedoucího Vašeho dítka. Jako příklad mohu uvést, že někteří rodiče neupozorní na nepříjemnost, které se jmenuje enuréza, známá zejména jako noční pomočování. Tato skutečnost sama o sobě je v našich podmínkách řešitelná, jen o ní musíme dopředu vědět. Tím, že do dotazníku tuto skutečnost rodiče neuvedou, znepříjemní život zejména svému dítěti. Může trvat několik dní, než ji objevíme a začneme řešit, ale v té době již o ní ví polovina ostatních dětí v táboře. Tento příklad je jeden za všechny. Proto doporučujeme do dotazníku vypsat maximum informací, které nám pomohou nejen udržet zdraví Vašeho dítěte, ale i jeho bezproblémové začlenění do kolektivu. Tyto informace budou k dispozici výhradně kompetentním pracovníkům n našem týmu a nebudou poskytnuty nikomu jinému a uchovávány budou pouze po dobu nezbytně nutnou.

Může odjet na tábor dítě, pokud má vši ?

Veš dětská, Pediculus capitis, je parazitický bezkřídlý hmyz žijící ve vlasové pokrývce hlavy a způsobující infekční parazitární onemocnění dítěte. Slovo infekční je důležité, znamená, že se napadení může, a jistě i bude, lavinovitě šířit. Protože se jedná o infekční onemocnění, jsme povinni dítě, u něhož se vyskytují v době odjezdu na tábor vši nebo vajíčka vší (hnidy), nepřijmout na tábor. Jinými slovy – je nám líto, ale nemůžeme přijmout do kolektivu dětí takové dítě, kterému jsou při odjezdu zjištěna jakákoliv vývojová stádia vší. Teprve po odstranění veškerých vývojových stádií vší může dítě nastoupit pobyt v dětském kolektivu.

Jak máme předat léky, které dítě užívá ?

Jestliže Vaše dítě užívá léky a má je užívat i během pobytu na táboře, předáte je zdravotnici nebo osobě pověřené převzetím léků přímo při odjezdu dítěte na tábor, tedy při předání dítěte. Léky musí být v originálním balení a měly by obsahovat příbalový leták. Prosíme léky označit celým jménem dítěte a rozpisem dávkování léku. Není možné dát přímo dítěti lék nebo léčivý přípravek, aby jej užívalo samo. Dítě nesmí užívat jakýkoliv lék bez vědomí zdravotníka. Na naše tábory jezdí kvalifikovaní zdravotníci (v našem týmu jsou i tři zdravotníci naráz), kteří se o Vaše děti v tomto ohledu postarají.

Co zabalit dítěti s sebou ?

Kdo kdy jezdil na tábory, na vodu, kempovat nebo pod stan, má alespoň nějakou rámcovou představu, co všechno by mohlo jeho dítě na letním 14-ti denním táboře potřebovat. Ale doba se mění a mění se potřeby dětí. Mění se i vybavenost tábořišť. Některé tábornické nezbytnosti již začaly postrádat svůj smysl a přibyly nové, bez kterých je život v dětském kolektivu mnohem obtížnější. Z tohoto důvodu jsme o tomto tématu podrobněji pohovořili v samostatné kapitole Jak se připravit na tábor a co s sebou zabalit.

Mohu dát dítěti na tábor mobilní telefon ?

Na tábor mobilní telefon nepatří. Tuto, pro někoho snad až příliš drsnou větu, se pokusím co nejlépe v následujících řádcích vysvětlit. Je nám jasné, že dnešní mládež se bez mobilní komunikace víceméně neobejde. Fenoménem dnešní doby je dávat neustále o sobě vědět, kde jsem, co dělám a na co právě myslím. V běžném školním životě je i pro rodiče dětí výhodné, že mají o svém dítěti přehled a jistotu, že kdyby se cokoliv stalo, může si dítě zavolat pomoc. Tak, a nyní fakta z táborového prostředí. Mobilní telefon je jistě docela drané zařízení a jeho ztráta nebo zničení by byla bolestivá pro leckterého rodiče. Pokud by zůstal mobilní telefon přes den ve stanu, na který bude svítit slunce, může dojít vlivem vysoké teploty k jeho poškození. Zde je nutné si uvědomit, že stan s podsadou se dokáže na slunci vyhřát asi obdobně jako uzavřený automobil. Vezme-li si dítě telefon tedy s sebou na hru do lesa, aby jej ochránilo před upečením ve stanu v poledním slunci, jeho možnost jeho poškození nebo ztráty při lesní hře velmi vysoká. Ještě se vrátím k vlivům počasí. Pokud déle prší, stoupne vzdušná vlhkost ke svému maximu a všechno je provlhlé. Takováto vysoká vlhkost vzduchu zkracuje životnost všech elektronických zařízení, mobilního telefonu nevyjímaje. Další fenomén, který se spolehlivě postará o předčasný odchod telefonu do křemíkového nebe je střídání teplot během dne, kdy po setmění a po ránu „padá rosa“. Drobné kapky vody se vysráží nejen na povrchu, ale i uvnitř přístrojů. Poškození elektronických částí zkratem se přímo nabízí.
To jsem vysvětlil, jak o mobil přijít. Neméně důležité je připomenout skutečnost, že mobilní telefon na táboře není nezbytná potřeba pro táborničení. Děti jsou pod neustálým dohledem našich vedoucích, tedy povinnost rodičů mít nepřetržitý přehled o svém potomkovi přechází na ně. Program tábora neumožňuje použití telefonu kdykoliv. Dále je nutné si uvědomit, že místa pro táboření nemusí poskytovat signál od všech operátorů. A z důvodu absence elektřiny na táboře ani děti nemají možnost si mobilní telefon nechat dobít. To ovšem neznamená, že neexistuje spojení rodičů s dětmi. Na tábor je možné volat nebo psát textové zprávy na „táborový mobil“, který je k neustále v průběhu konání tábora k dispozici. Číslo táborového mobilního telefonu naleznete na stránce „Kontakty“. Pokud by se v průběhu tábora vyskytl problém, který bude vyžadovat řešení ze strany rodičů, rodiče kontaktujeme sami.

Jak velké kapesné má dítě dostat ?

Kapesné je suma peněz, která provází dítě táborovým pobytem a dítě s ní může disponovat dle svého uvážení. Na našich táborech dítě využije kapesného třemi způsoby. Zaprvé si může v průběhu tábora objednat u svých vedoucích různé potřeby, například pokud ztratí zubní kartáček nebo si bude chtít koupit pohlednice, jsou tyto drobné výdaje financovány právě z kapesného. Druhým využitím kapesného jsou nákupy na výletech. Pořádáme minimálně jeden výlet do města v průběhu tábora a zde mají děti možnost kapesné využít. Třetí situace, kdy kapesné přijde vhod, jsou zájmové návštěvy některých zajímavých míst. Pokud se dohodne skupinka dětí s vedoucím, mohou se zajít podívat na zajímavé místo s placeným vstupem, jako je například expozice, skanzen, muzeum a podobně. Doporučená výše kapesného by se měla pohybovat od 200 Kč do 500 Kč. Mladší děti si vystačí s méně penězi. Ostatní táborové výdaje, za příklad mohu uvést cestu vlakem nebo hromadný vstup na prohlídku pamětihodnosti, jsou hrazeny z táborových prostředků. Děti mají možnost si v průběhu tábora nechat své celé kapesné nebo jeho část uschovat u svého oddílového vedoucího, aby se předešlo jeho zcizení nebo ztrátě peněz. Uschované finanční prostředky jsou dětem na požádání vydány.

Jak mám přihlásit dítě na tábor ?

Možností, jak přihlásit Vaše dítě na náš tábor, je hned několik. Na našich webových stránkách naleznete v sekci "Aktuality" odkaz na právě pořádaný tábor. Na stránce tábora si naleznete přihlášku na tábor, tu si vytisknete nebo vyplníte na počítači a dále budete postupovat podle pokynů na přihlášce.

(Míra)